Heroes Journey aan de hand van the Lord of the Rings

Type blog 📖Blog
Auteur ✍️Douwe Anema

De hero’s journey is een veelgebruikte structuur voor het vertellen van verhalen en wordt vaak toegepast in boeken en films. Een van de bekendste voorbeelden van de hero’s journey in film is de trilogie “The Lord of the Rings”, gebaseerd op de boeken van J.R.R. Tolkien. In deze blogpost leggen we de stappen van de hero’s journey uit aan de hand van deze epische filmreeks.

1. De roeping

Frodo Baggins, de hobbit, krijgt van zijn oom Bilbo de ring van macht. Gandalf, een wijze tovenaar, vertelt hem dat de ring in verkeerde handen kan leiden tot de vernietiging van de wereld en dat Frodo de enige is die de ring kan vernietigen. Hier begint Frodo’s roeping om de ring naar Mount Doom te brengen en te vernietigen.

2. Weigering van de roeping

Frodo is terughoudend en wil de verantwoordelijkheid niet op zich nemen. Hij realiseert zich dat zijn reis vol gevaren zal zijn en dat hij geliefden achter moet laten.

3. Acceptatie van de roeping

Frodo realiseert zich dat hij de enige is die de ring kan vernietigen en accepteert zijn roeping. Hij vertrekt samen met Sam, zijn trouwe vriend, op hun gevaarlijke reis.

4. Ontmoeting van de mentor

Gandalf fungeert als mentor voor Frodo en geeft hem advies en aanwijzingen tijdens zijn reis.

5. Beproevingen

Frodo en zijn metgezellen worden geconfronteerd met talloze gevaren, waaronder aanvallen van monsters en vijandige legers. Ze moeten vechten voor hun leven en worden gedwongen om moeilijke keuzes te maken.

6. De dieptepunten

Frodo en zijn vrienden worden gevangen genomen en moeten ontsnappen. Gandalf sterft in een gevecht met een Balrog. Frodo’s vriend Boromir wordt gedood terwijl hij hem probeert te beschermen.

7. De wedergeboorte

Frodo en Sam komen aan bij Mount Doom en hebben de kans om de ring te vernietigen. Het lijkt echter onmogelijk en Frodo raakt ontmoedigd. Hij heeft een mentale doorbraak wanneer hij beseft dat hij de ring niet kan dragen en deze vernietigd moet worden. Hij roept de kracht en moed bij elkaar om de ring te vernietigen.

8. De terugkeer

Na het vernietigen van de ring keren Frodo en Sam terug naar hun thuisland, de Shire. Ze merken dat de wereld is veranderd en dat er veel verloren is gegaan. Frodo is getraumatiseerd door zijn ervaringen en moet leren om te gaan met zijn verleden.

De stappen van de hero’s journey zijn duidelijk terug te zien in de film “The Lord of the Rings”. Het is een goed voorbeeld van hoe deze structuur kan helpen bij het opbouwen van een overtuigend verhaal en hoe het de ontwikkeling van de hoofdpersoon kan benadrukken.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Sluiten