De hero’s journey

Type blog 📖Blog
Auteur ✍️Douwe Anema

Hoe je een verhaal vertelt

De hero’s journey is een verhaalstructuur die al duizenden jaren wordt gebruikt in verschillende culturen over de hele wereld. Het is een methode om verhalen te structureren en te vertellen, waarbij de focus ligt op de ontwikkeling van de hoofdpersoon en zijn of haar reis naar zelfontdekking.

De hero’s journey werd voor het eerst beschreven door de Amerikaanse mytholoog Joseph Campbell in zijn boek “The Hero with a Thousand Faces”. Hierin beschrijft hij een patroon van gebeurtenissen die vaak voorkomen in mythes en verhalen over de hele wereld. Deze gebeurtenissen worden onderverdeeld in drie fasen: de vertrekfase, de initiatiefase en de terugkeerfase.

In de vertrekfase wordt de held geconfronteerd met een oproep tot avontuur. Hij of zij wordt uitgedaagd om zijn of haar comfortabele omgeving te verlaten en op reis te gaan naar het onbekende. Hierbij wordt de held vaak geholpen door een mentor die hem of haar de nodige kennis en vaardigheden bijbrengt.

In de initiatiefase ondergaat de held verschillende beproevingen en uitdagingen, waarbij hij of zij steeds meer inzicht krijgt in zichzelf en zijn of haar omgeving. Hierbij wordt de held vaak geconfronteerd met zijn of haar eigen zwaktes en angsten, en moet hij of zij deze overwinnen om verder te kunnen komen.

In de terugkeerfase keert de held terug naar zijn of haar oorspronkelijke omgeving, waarbij hij of zij zijn of haar opgedane kennis en vaardigheden gebruikt om de wereld te verbeteren. Hierbij wordt de held vaak beloond voor zijn of haar inspanningen en wordt hij of zij gezien als een held of voorbeeld voor anderen.

De hero’s journey wordt nog steeds veel toegepast in de filmindustrie en is een populaire methode om verhalen te structureren en te vertellen. Het biedt een handvat om een verhaal op te bouwen en de ontwikkeling van de hoofdpersoon op een duidelijke en overtuigende manier te laten zien.

Referenties

Wil je meer weten over de hero’s journey en hoe je deze methode kunt toepassen in je eigen verhalen? Dan zijn de volgende boeken en websites een aanrader:

 

“The Hero with a Thousand Faces” van Joseph Campbell

“The Writer’s Journey” van Christopher Vogler

“The Hero’s Journey: Mythic Structure for Writers” van John Bucher

http://www.movieoutline.com/articles/the-hero-journey-mythic-structure-of-joseph-campbell-monomyth.html

https://www.masterclass.com/articles/how-to-use-the-heros-journey-in-your-writing#what-is-the-heros-journey

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Sluiten