10 tips van John Appel

Type blog 📖Blog
Auteur ✍️Douwe Anema

Als beginnend documentairemaker kan het lastig zijn om te weten waar te beginnen en hoe je een goed verhaal vertelt. Gelukkig zijn er experts zoals John Appel die hun kennis en ervaring graag delen met de volgende generatie documentairemakers. In dit artikel delen we de 10 beste tips van John Appel voor de makers van First Wave, het talentontwikkelingsprogramma van New Noardic Wave.

1. Te veel research voor het draaien bestaat niet

Volgens John Appel kan je nooit teveel research doen voordat je gaat draaien. Hoe meer je weet over je onderwerp, hoe beter je in staat bent om een verhaal te vertellen dat echt de moeite waard is. Zorg er dus voor dat je voldoende tijd besteedt aan het verzamelen van informatie voordat je begint met draaien.

2. Als je niet weet wat je wilt: doe meer research!

Als je niet precies weet wat je wilt vertellen, is het volgens Appel belangrijk om meer research te doen. Door meer te weten te komen over je onderwerp, kun je nieuwe invalshoeken ontdekken en beter bepalen wat je precies wilt vertellen.

3. Je kunt nooit teveel in de research vragen

Volgens Appel kun je nooit teveel vragen stellen tijdens de researchfase. Hoe meer je weet, hoe beter je in staat bent om een verhaal te vertellen dat de moeite waard is. Zorg er dus voor dat je alle vragen stelt die je nodig hebt om je onderwerp te begrijpen.

4. Komt tijd komt film

Een documentaire maken kost tijd. Maar ook het vinden van een idee kost tijd. Soms duurt het jaren voordat je weer opnieuw inspiratie krijgt of de kans om een film te maken. Volgens Appel is het belangrijk om geduld te hebben en de tijd te nemen die je nodig hebt om een goed verhaal te (willen) vertellen.

5. Werken met je hoofdpersonen in documentaire bestaat uit geven en nemen

Als je een documentaire maakt, is het belangrijk om een goede relatie op te bouwen met je hoofdpersonen. Volgens Appel is het een kwestie van geven en nemen: je moet open staan voor hun verhalen en in ruil daarvoor zullen zij zich meer op hun gemak voelen voor de camera.

6. Wanneer je een plan hebt, zorg er dan voor dat je er in ieder geval op z'n minst zelf volledig achter staat

Een documentaire maken is niet makkelijk en het kan soms lang duren voordat je een goed verhaal hebt gevonden. Volgens Appel is het daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat je in ieder geval zelf volledig achter het plan staat. Als je niet gelooft in het verhaal dat je wilt vertellen, is de kans groot dat het niet zal slagen.

7. Houd altijd de premisse in je hoofd tijdens het interview

De premisse is het uitgangspunt van je documentaire. Tijdens het interview is het belangrijk om deze premisse altijd in je hoofd te houden. Zo weet je zeker dat je de juiste vragen stelt en dat je de informatie krijgt die je nodig hebt om je verhaal te vertellen.

8. Zorg voor goede apparatuur en maak een plan voor het geluid

Een goede documentaire valt of staat met goed geluid. Zorg er daarom voor dat je goede apparatuur hebt en dat je een plan hebt voor het opnemen van het geluid. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van dasspeldmicrofoons of een externe recorder om het geluid op te nemen.

9. Maak gebruik van archiefmateriaal

Als je een documentaire maakt over een bepaald onderwerp, kan het waardevol zijn om gebruik te maken van archiefmateriaal. Zo kun je bijvoorbeeld oude foto’s, video’s of krantenartikelen gebruiken om je verhaal te ondersteunen en meer diepgang te geven.

10. Durf keuzes te maken en wees niet bang om dingen weg te laten

Een documentaire maken is vaak een kwestie van keuzes maken. Wat laat je wel zien en wat niet? Volgens Appel is het belangrijk om hierin je eigen visie te volgen en niet bang te zijn om dingen weg te laten. Zo kun je je verhaal nog krachtiger maken en ervoor zorgen dat je publiek echt geboeid blijft.

Het talentontwikkelingsprogramma First Wave

Met deze 10 tips van John Appel kunnen beginnende documentairemakers aan de slag om een goed verhaal te vertellen en hun talent te ontwikkelen. Het talentontwikkelingsprogramma First Wave van New Noardic Wave biedt hiervoor de perfecte mogelijkheid. Door te investeren in talent en creativiteit, kunnen we ervoor zorgen dat er in de toekomst nog meer bijzondere en boeiende documentaires worden gemaakt.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Sluiten