De Creatieve Verdubbelaar stimuleert samenwerking tussen MKB en Leeuwarder makers

Onder de naam De Creatieve Verdubbelaar organiseren Gemeente Leeuwarden en Mooiedingenmakers een regeling waarmee het MKB gestimuleerd wordt om Leeuwarder zzp’ers uit de creatieve en culturele sector opdrachten te geven. Dankzij een eenmalige bijdrage, kan een opdracht verdubbelen in waarde en kunnen er meerdere makers aan het werk. Er is ruimte voor dertig tot veertig aanvragen, waarvan de eerste deze in november al zullen worden uitgegeven.

De subsidie is bedoeld voor ondernemingen en makers binnen gemeente Leeuwarden. Wanneer een opdrachtgever een maker inhuurt, kan een verdubbeling worden aangevraagd voor een bedrag tot €1.500,-, zodat er een extra zzp’er aan de slag kan. Effectief wordt er zo meer werk gedaan en meer kwaliteit geleverd, terwijl het de opdrachtgever niets extra kost. De subsidie is aan te vragen vanaf eind oktober tot en met juni, of tot het voor deze regeling beschikbaar gestelde budget op is.

"De Creatieve Verdubbelaar zorgt ervoor dat coronagelden direct naar Leeuwarder makers gaan, die op deze manier aan het werk kunnen blijven,” zegt wethouder Hein Kuiken. “Tegelijkertijd krijgt het MKB producten die feitelijk zijn verdubbeld in waarde. Ik kijk enorm uit naar de mooie projecten en samenwerkingen die dit gaat opleveren."

De Creatieve Verdubbelaar vloeit voort uit het onderzoek dat Mooiedingenmakers en Studio Zeepsop uitvoerden in opdracht van Gemeente Leeuwarden, naar de resultaten van de coronamaatregelen onder zzp’ers uit de creatieve en culturele industrie. Daaruit blijkt dat lokale makers onder andere behoefte hebben aan werk en opdrachten. De Creatieve Verdubbelaar voorziet in die behoefte, door de koppeling tussen makers en MKB financieel te stimuleren.